Robert Back och familjen Rådström bekantar sig med en av de restaurerade provytorna från 2009. Foto: Ralf Wistbacka
Ostrobothnia Australis ordnar ett skogsrestaureringsläger på Mickelsörarna 28.7-1.8 (måndag-fredag) tillsammans med Jakobstadsnejdens Natur (JNN) och Forststyrelsen.
Bakgrund
Under de senaste 60 åren har antalet naturskogar i den österbottniska naturen snabbt minskat och har ersatts med tallplantager. Omvandlingen av naturliga skogar till monokulturer har medfört en rad utmaningar för miljön och ekosystemen. Att återställa naturliga skogar i skärgården är av avgörande betydelse för att återställa ekologisk balans, främja biodiversitet och bevara den unika skärgårdsmiljön. Det handlar inte bara om att återinföra mångfalden av inhemska fågel-, insekt-, växt- och trädarter utan också om att återge skärgården dess naturliga skönhet och ekologiska integritet, vilket i sin tur gagnar både lokalsamhället och naturen själv.
Mickelsörarna är en ögrupp i ytterskärgården i Vörå kommun. Mickelsörarna består av såväl karga små kobbar och skär som hör ytterskärgården till, men även större skogbevuxna öar, vilka i tiderna varit bebodda. Området ingår numera i Natura 2000-området Kvarkens skärgård, men innan området skyddades hann stora arealer värdefull och artrik naturskog avverkas och ersättas med tallplanteringar. För att återfå värdena krävs långsiktig restaurering, något som Ostrobothnia Australis rf (OA) i samarbete med andra aktörer såsom Jakobstadsnejdens natur (JNN) och Forststyrelsen påbörjat år 2008–2014 genom ett gemensamt restaureringsprojekt.
Den process som OA, tillsammans med andra aktörer inlett under perioden 2008–2014, för att gynna utvecklingen till mer naturenliga skogar kommer att ta tid och borde på sikt omfatta alla partier med planterade tallar på frodigare boniteter (åtminstone MT och OMT).
På de talkoläger som anordnats tidigare har man huvudsakligen använt sig av följande metoder:
- Skapande av naturliga luckor och störningar: genom att skapa naturliga luckor i skogen, antingen genom skogsbränder eller manuellt ingrepp, kan man efterlikna naturliga ekologiska processer. Det gynnar mångfalden av växter och djur.
- Skapandet av död ved: lämna döda träd eller stubbar i skogen främjar en rad ekologiska processer. Död ved är livsviktig för många organismer, inklusive insekter, svampar och mikroorganismer som bryter ned materialet och omvandlar det till näring för andra organismer. Dessutom fungerar död ved som boplatser och födokällor för fåglar och däggdjur. I arbetet har man skapat död ved till exempel genom ringbarkning och fällning av träd.
På sikt torde den viktigaste delen av restaureringsprocessen vara uppkomsten av gran-björkdominerad blandskog och restaureringsmetodiken kunde gärna anpassas enligt detta så att de ytor som öppnas görs större.
De åtgärder som utförts tidigare har följt upp under 2022 och 2023. Överlag kan man konstatera att restaureringen lycktas bra, och målsättningen i år är att arbeta vidare med de områden som granskats de senaste åren. 2024 återupptogs således fällning och ringbarkning av tallar och nu fortsätter arbetet i ett speciellt talltätt (ogallrat) planteringsområde.
Från OA-Natur 2014: Skogsrestaurering på Mickelsörarna 2013
Anmälning och praktisk information
Antalet deltagare är maximalt 10. Vid kö till anmälningar har de som har erfarenhet av att arbeta med motorsåg förtur. OA:s talkoförsäkring gäller på lägret.
I första hand söks:
- Den som har vana att hantera motorsåg samt fälla träd inne i skog. Egen utrustning behövs. Bränsle ersätts.
- Den som vill ringbarka. Barkjärn finns till förfogande men egna verktyg är välkommet.
- Någon/några som vill sköta bespisningen (frukost och kvällsmat) på stationen. Vi använder oss av stationsbyggnadens kök. Maten bekostas av de medverkande föreningarna.
Lunchen - enkel sådan - plockar vi ihop på morgonen och tar med till skogen/området där arbetet utförs.
Medverkande bör ha med sig:
- Vatten för 5 dygn. Vanligen minst 10 liter och gärna lite mer för att vara på den säkra sidan för alla eventualiteter. Dricksflaska för arbetet i skogen.
- Sängkläder. Lakan, dynvar, påslakan.
- Flytväst eller flytjacka.
Vi kör ut med båt/båtar till Mickelsörarna måndag morgon/förmiddag 28.7 (klockslag ännu inte bestämt) och inkvarterar oss.
På måndagen hinner vi också besöka någon av de tidigare öppnade ytorna samt på plats planera arbetet mer detaljerat. Kanske t.o.m. även utföra lite arbete, men det får vara osagt i nuläget.
Mellan stationen och arbetsområdet kör vi med mindre båtar.
Tisdag till torsdag frukost på morgonen i stationsbyggnaden och direkt därefter avfärd till arbetsområdena. Tillbaka till stationen vid 17-tiden. Kvällsmat.
Hemfärd på fredag
Eftersom det är skärgården och havet det handlar om är vi tvungna att hålla oss flexibla beträffande vädret.
Tidtabellen är således väderberoende och säkerhet går självfallet före allt annat.
Vi kommunicerar kring detta med alla medverkande när det närmar sig och vädersituationen klarnar.
Anmälningar: Ralf Wistbacka 050–5166817, ralf@wbe.fi SENAST den 24.7
VÄLKOMNA!